Potser algun cop t’has plantejat dedicar-te professionalment a la correcció.
Si és així, jo et diria que trobar feina de corrector no és una feina fàcil (valgui la redundància) però no impossible, i que tot comença per tenir un bon currículum i un bon expedient acadèmic. Això és un punt a favor a l’hora de buscar feina i clients i perquè ells confiïn en tu.
Per començar, t’aconsellaria que provessis a veure si t’agrada corregir, i si la cosa va bé i vas tenint feina, ja podries començar a pensar en els primers clients, a donar-te a conèixer i a plantar-te com a autònom.
Et proposo una sèrie passos per començar en aquest ofici. Veuràs que les vies per trobar feina no són tan limitades com potser et pensaves i que hi ha un bon ventall d’opcions. A mi m’han funcionat i penso que a tu també et poden anar molt bé. Et proposo totes aquestes:
- Apunta’t a un postgrau en correcció lingüística a les universitats que n’imparteixen. D’acord amb el Pla Bolonya, aquests estudis inclouen unes hores de pràctiques en institucions i organismes que es dediquen a la llengua (IEC, mitjans de comunicació, editorials, universitats, centres de normalització lingüística, etc.). Si queden contents amb la teva feina, això et pot obrir una porta de cara a poder treballar o col·laborar amb ells quan acabis el postgrau. Aquests són els postgraus en català que pots cursar actualment: el Postgrau en Correcció i de Qualitat Lingüística i Postgrau d’Assessorament Lingüístic en els Mitjans Audiovisuals (Universitat Autònoma de Barcelona) i el Postgrau en Assessorament Lingüístic i Serveis Editorials (Universitat de Barcelona). I en castellà, la Universitat Rovira i Vigili ofereix de cara al curs 2021-2022 el Diploma de Posgrado en Corrección y Asesoramiento Lingüístico en Español i la Universitat Internacional Menéndez Pelayo de València organitza el Curso de Especialización de Posgrado en Corrección de Español, que arriba a la novena edició.
- Mira les borses de treball de les universitats.
- L’escola Cálamo & Cran fa cursos de correcció en castellà. També té una borsa de treball per als seus alumnes.
- Pots oferir-te com a corrector a editorials, mitjans de comunicació, publicacions, agències de traducció (que també es dediquen a la correcció), etc., especialment si tenen la seu prop del lloc on vius. Adjunta-hi el teu currículum, que és la teva millor carta de presentació. La proximitat també t’ajudarà a trobar feina.
- Fes servir el boca-orella: pot ser que els teus companys que es dediquen a la correcció tinguin un excés de feina i necessitin un cop de mà. També pot passar que algun company trobi una altra feina i et passi els seus clients o alguna feina de correcció.
- Pots treballar com a col·laborador autònom amb la Unitat de Correcció del Servei Editorial o amb el Servei de Correcció Lingüística de l’IEC.
- Pots fer-te soci de l’Associació de Traductors i Intèrprets de Catalunya (APTIC), on podràs apuntar-te a la llista de distribució, que també és un fòrum de debat sobre la professió. L’associació també està formada per correctors i a la llista algunes vegades s’hi publiquen feines de correcció d’agències, empreses i institucions o dels mateixos socis.
- Apunta’t a InfoZèfir, on tindràs accés a la llista de distribució, que també és un fòrum de debat sobre la professió i la llengua catalana. Com a la llista de l’APTIC, algunes vegades també s’hi publiquen feines i projectes de correcció. Inscriu-t’hi a través d’aquest web per formar part de la llista: <https://listserv.rediris.es/cgi-bin/wa?SUBED1=INFOZEFIR&A=1> >
- Mira els anuncis que es difonen per internet. Portals com Trobaréfeina, Infojobs, Infofeina o Trovit acostumen a penjar ofertes de treball per a correctors.
I per començar a posar fil a l’agulla, pots consultar aquesta convocatòria vigent d’ajuts a la correcció de la Universitat de Lleida:
Només em queda desitjar-te molt bona sort i que la teva recerca de feina com a corrector doni els seus fruits ben aviat.
I als lectors del meu blog, us espero el mes que ve amb una nova entrada.
1 Pingback