Cada any, des del 2014, l’Observatori de Neologia de la Universitat Pompeu Fabra, l’Institut d’Estudis Catalans, el Termcat i el 3Cat-ésAdir col·laboren per escollir el neologisme de l’any.
Què és un neologisme? Un neologisme és una paraula o expressió nova que s’incorpora al lèxic d’una llengua per denominar conceptes nous o reinterpretar els ja existents. Aquests termes poden sorgir per influència d’altres idiomes o per la necessitat d’adaptar-se als nous avenços tecnològics que van apareixent contínuament.
El neologisme d’aquest any és dana, acrònim de “depressió aïllada en nivells alts”. Aquest terme s’utilitza per descriure un fenomen meteorològic que pot provocar precipitacions intenses i violentes, com ha passat recentment al País Valencià. El neologisme es tria per votació popular, i dana (la dana, una dana) ha obtingut un 21,4% dels vots, seguit de no-binari o no-binària (amb el 15,5%) i el verb cancel·lar, amb el 15%. Per darrere han quedat fentanil (10,9%), minisèrie (10,6%), transició energètica (7,1%), hora tranquil·la (6,9%), transitar (5,4%), presentisme (4,2%) i nom sentit (3,1%).
La campanya per al neologisme de l’any no tan sols busca trobar una paraula nova que defineixi l’esperit de l’any, sinó que també fomenta el debat públic sobre la llengua i ajuda a fer créixer la consciència lingüística i la implicació de la societat en la preservació de la llengua catalana.
Deixa un comentari
Heu d'iniciar la sessió per escriure un comentari.