Ara fa dos anys, el juny del 2017, em vaig queixar d’un vulgarisme molt estès avui entre els catalanoparlants per renegar: joder. Un barbarisme que considero flagrant i infecte, i que continuo sentint en les sèries juvenils i serials televisius de TV3.

Com diu Jaume Salvanyà al seu magnífic llibre 1001 curiositats del català parlat i escrit (L’Arca), concretament en el capítol dedicat als insults i renecs, «el català és una llengua en la qual sempre han abundat els malparlats, tant per insultar com, sobretot, per renegar. L’insult és una paraula o expressió ofensiva adreçada directament a algú (pocavergonya, tros de quòniam, porc, pallús, idiota), mentre que el renec és una paraula o expressió d’un sentiment en forma d’exclamació (de contrarietat, d’admiració, etc.). Tradicionalment hi ha hagut col·lectius molt propensos al renec, com ara els pagesos o els traginers, tal com mostra l’expressió renegar com un carreter.» (pàg. 81)

Doncs bé, a la revista digital de cultura en català Atzucac hi he trobat un article de Gabriel Freixa que fa una llista dels millors insults en català i el seu significat. N’hi ha uns quants que reconec que no coneixia (abusananos, flasca, taral·lirot, llondro, llanut) però que són molt genuïns de la nostra llengua, i que hauríem d’incorporar a la nostra llista habitual d’insults.

I pel que fa als renecs, podeu consultar aquesta llista. N’hi ha un bon repertori!

També podeu fullejar aquests dos llibres: 100 insults imprescindibles (Cosetània Edicions), de Pau Vidal, i Diccionari de renecs i paraulotes, de Pere Verdaguer Joanola (Llibres del Trabucaire, 1999). I seguir el compte de Twitter Insults en català (@insultscat).

Ja ho veieu: als catalans no ens guanya ningú renegant i insultant. Tenim renecs i insults per donar i per vendre!

——

Perdoneu si a l’agost volíeu llegir una nova entrada. Us espero al setembre amb una nova tongada d’articles.

Moltes gràcies per seguir el meu blog!