Després de la ruta de l’exili Sant Feliu – Prada de Conflent, que us vaig explicar el 28 de febrer, el 9 de juny vaig tenir la sort de poder fer-ne una altra d’excepcional: la Ruta Pompeu Fabra a Bilbao, organitzada per la Mònica Montserrat i el David Paloma, que també porten la ruta a Barcelona.

Guiats per aquests bons amics i filòlegs, vam poder visitar els llocs més emblemàtics de la capital de Biscaia on va viure i treballar Fabra. Vam començar la ruta davant el Teatre Arriaga i vam continuar per l’antic Hotel Torróntegui, l’estació d’Abando (on Fabra agafava el tren en els seus viatges a Barcelona), el cafè Lion d’Or (desaparegut), la Part Vella i l’Eixample de Bilbao, resseguint-hi els domicilis on va viure la família Fabra (al carrer de la Perla, carrer de los Heros, carrer d’Espartero, carrer de Casilla, Alameda de San Mamés i, finalment, al carrer de Santa Clara de Begoña, que ara és un districte de Bilbao).

La Mònica i el David ens van saber explicar d’una manera molt pedagògica, entusiasta i didàctica la vida del Mestre a Bilbao i els anys que va treballar-hi com a enginyer, ciutat on va viure del 1902 al 1912. Durant la passejada ens va acompanyar Mikel Gorrotxategi, secretari d’onomàstica d’Euskaltzaindia (la Reial Acadèmia de la Llengua Basca), que ens va explicar històries i anècdotes dels edificis desapareguts de Bilbao dels quals ja us he parlat. Ell mateix va ser l’encarregat de cloure la ruta amb una conferència que va pronunciar per a nosaltres a la Biblioteca Foral.

Els deu anys que Fabra va viure a Bilbao són segurament els més importants de la vida del Mestre, ja que hi van néixer les seves tres filles (la Carola, la Teresa i la Dolors). La família va tornar a Catalunya l’estiu del 1912, quan la Diputació, gràcies a Enric Prat de la Riba, va adjudicar a Pompeu Fabra una càtedra de llengua catalana, i a partir de llavors Fabra també va dirigir les Oficines Lexicogràfiques de l’Institut d’Estudis Catalans.

A continuació, us mostro unes quantes fotos de la ruta per Bilbao perquè us en feu una idea:

Us espero el mes que ve amb una nova entrada. Que passeu un bon estiu!